Daru tények és munkalapok

Bármelyik nagy, hosszú lábú, hosszú nyakú, gázló madarak a Gruidae családban, daruk 15 élő fajból állnak, amelyek minden kontinensen megtalálhatók, kivéve Antarktisz és Dél Amerika . A kinyújtott nyakkal repülő darvak fontos részei az általuk lakott vizes élőhelyeknek és füves síkságoknak.

A daruval kapcsolatos további információkért tekintse meg az alábbi tényfájlt, vagy letöltheti a 21 oldalas Crane munkalapcsomagunkat, amelyet az osztálytermi vagy otthoni környezetben használhat.

Kulcsfontosságú tények és információk

FAJ

  • A koronás daruk (Balearicinae) alcsaládja egy nemzetségből, a Balearicaból áll, amely két fajból áll: a fekete daruból (Balearica pavonina) és a szürke daruból (Balearica regulorum).
  • A tipikus darvak (Gruinae) alcsaládjába három nemzetség tartozik: Grus, Anthropoides és Bugeranus. A Grus nemzetség tíz fajból áll: közönséges daru (Grus grus), homoki daru (Grus canadensis), szamárdaru (Grus americana), Sarus daru (Grus antigone), Brolga daru (Grus rubicunda), szibériai daru (Grus leucogeranus), fehér nyakú daru (Grus vipio), csuklyás daru (Grus monacha), fekete nyakú daru (Grus nigricollis) és vörös koronás daru (Grus japonensis). Az Anthropoides nemzetségnek két faja van: kék daru (Anthropoides paradisea) és demoiselle daru (Anthropoides virgo). A Bugeranus nemzetségnek egy faja van, a daru (Bugeranus carunculatus).

LEÍRÁS

  • A daruknak hosszú csőrük, hosszú nyakuk és hosszú lábaik vannak.
  • Bár hasonlítanak a gémekre és más, a Ciconiiformes rend Ardeidae családjába tartozó, hosszú lábú gázlómadarakra, a molekuláris vizsgálatok azt sugallják, hogy a darvak a Gruiformes rendbe tartoznak. Úgy tűnik, hogy nagyobbak, mint a gémek, nehezebb csőrökkel és megemelkedett hátsó lábujjakkal.
  • A Sarus daru, Grus antigone, amely északi lakos Pakisztán , India, Nepál , Délkelet-Ázsia és Queensland , Ausztrália, a legnagyobb daru, eléri a 156 centimétert. Az indiai hím Sarus darvak körülbelül 200 centiméteres maximális magasságot érhetnek el, szárnyfesztávolsága körülbelül 250 centiméter, így ők a létező legmagasabb repülő madár.
  • A bugeranus carunculatus a daru déli részén él Szahara sivatag , a legnagyobb daru Magyarországon Afrika és a második legmagasabb darufaj, átlagosan 172 centiméteres magassággal.
  • A szamárdaru, a Grus americana, amelynek neve a szamárhívásból ered, a legmagasabb és egyetlen daru a világon. Észak Amerika , közel 150 centiméter magas, 230 centiméteres szárnyfesztávolságú.
  • A darvak a vizes élőhelyeken és a füves síkságokon boldogulnak. A hírhedt opportunista etetők, amelyek táplálkozásukat az évszaktól és saját tápanyagigényüktől függenek, különféle élőlényekkel táplálkoznak, a kisméretű rágcsálóktól, halakon, kétéltűeken és rovarokon át a gabonákig, bogyókig és növényekig.
  • Egyes írók a daruk párkapcsolati hűségét a daruk párkapcsolati stabilitását vizsgáló egyik tudományos tanulmány szerint írták le. Ez a tanulmány 13 év alatt 69 párt vizsgált homokhegyi darvak sűrű költőpopulációjában, és 12 „válás” esetet fedezett fel – és ennek következtében 57 esetben stabil szakszervezeti kötelék –, ami erős bizonyíték az emberi házasságok sikerességi arányához képest.
  • Néhány darufajnál nagy távolságra történő vándorlás is megtörténik, míg néhány egyáltalán nem vándorol.
  • A daruk társaságkedvelő állatok, nagy állományokat alkotnak. Amikor a fiatalok a második vagy harmadik évükben ivaréretnek, párkapcsolati módszerrel keresik a párjukat, ami több napig is eltarthat. Mindkét nem „táncol” és bonyolult módon hív össze, ami magában foglalja a magasba ugrálást kitárt szárnyakkal, botokkal vagy fűvel dobálást, szárnycsapkodást, fej pumpálását és meghajlást. A tánc közben fellépő vokalizációk akkor érnek el egy csúcspontot, amikor a pár egyhangú hívást hajt végre, összetett és összehangolt hívások kiterjesztett halmazát. Kettejük több táncban és hívásban osztozik, miközben a tenyésztés folyamatában vannak. Miután a párok létrejöttek, legtöbbjük egy életen át együtt marad.

DARUK A KULTÚRÁBAN

  • A daru megjelenésének és viselkedésének nagy része egy olyan fajt hoz létre, amely kifejezetten igényli az emberi figyelmet és vonzalmat.
  • Mozgás. Kétlábúak, akárcsak az emberek.
  • Magasság. Magasságuk eléri a 100-200 centimétert, ami nagyjából megegyezik az emberével. Vannak görög mítoszok is a darvakról és törpmeusokról, akik harcban vesznek részt a folyón Nílus .
  • Élettartam. A darvak 30-40 évig élnek, ami majdnem annyi, mint az iparosodás előtti embereké, bár egyes ázsiai kultúrák szerint a darvak ezer évig éltek, így a hosszú élet szimbólumává váltak.
  • Páros kötés. Egy életen át tartó monogám párokat alkotnak, ami ideális azoknak az embereknek, akik a különböző kultúrákban a darut a házastársi hűség és szerelem szimbólumának tekintették.
  • Szocializáció. A darvak közösségben élő állatok, amelyek összetartozó párokként és családokként élnek egy nagyobb csoporton belül, akárcsak az emberi közösségek.
  • Kiejtés. Sokféle hangot adnak ki, amelyeknek meghatározott céljaik vannak, hasonlóan ahhoz, ahogyan az emberek a nyelvet kommunikációs eszközként használják.
  • Testbeszéd. A daruk legalább 90 különböző vizuális teljesítményt mutatnak be, és az emberek gazdag beszélt nyelvi képességei ugyanazokat a funkciókat látják el, mint a daru testbeszéde.
  • Tánc. Minden korban fellépnek, és gyakran nagy csapatokban együtt; különleges táncok zajlanak az udvarlás és a tenyésztés céljából. Csakúgy, mint a darvak, az emberek is táncos rituálékat végeznek néhány primitív kultúra részeként.

MEGŐRZÉSI ÁLLAPOT

  • A szibériai daru, a Grus leucogeranus, más néven szibériai fehér daru vagy hódaru, a harmadik helyet foglalja el a legritkább darufajok közül; Feltételezik azonban, hogy ez a legkritikusabban fenyegetett a jelenlegi fenyegetések és a kihalás felé tartó csúszás megfordítására irányuló védelmi erőfeszítések hiánya miatt. Paraméterén belül a szibériai darut a hosszú élet és a jó házasság emblémájaként tekintik. A vörös koronás daru 2000 egyedszámával a második legritkább daru. A Grus americana szamárdarut veszélyeztetettnek tekintik, bár száma egyre növekszik.
  • A 15 darufaj közül csak a homokhegyi darut (Grus canadensis), a Brolga darut (Grus rubicunda), a Demoiselle darut (Anthropoides virgo), az eurázsiai darut vagy közönséges darut (Grus grus) és a szürke darut (Balearica regulorum) veszik figyelembe. az IUCN által felsorolt ​​fajok a legkevésbé érintettek.
  • A darvakat az élőhelyek elpusztítása, a vadászat és a kisállat-kereskedelem céljából történő illegális befogás fenyegeti.

Daru munkalapok

Ez egy fantasztikus csomag, amely 21 részletes oldalon tartalmaz mindent, amit a daruról tudni kell. Ezek használatra kész Crane munkalapok, amelyek tökéletesek arra, hogy a tanulókat megtanítsák a darukról, amelyek 15 élő fajból állnak, amelyek az Antarktiszon és Dél-Amerikán kívül minden kontinensen megtalálhatók. A kinyújtott nyakkal repülő darvak fontos részei az általuk lakott vizes élőhelyeknek és füves síkságoknak.



vezetői könyvek középiskolásoknak

A mellékelt munkalapok teljes listája

  • Tények a daruról
  • Daruk áttekintése
  • Egy daru élete
  • Teszteld magad
  • Daru fajok
  • Daru kvíz
  • Csak daru cucc
  • Crane Wiki
  • Hosszú lábú madarak
  • Crane Story
  • Daru origami

Linkeld/idézd ezt az oldalt

Ha az ezen az oldalon található tartalomra hivatkozik a saját webhelyén, kérjük, használja az alábbi kódot, hogy ezt az oldalt eredeti forrásként hivatkozzon.

jó reggelt egy gyönyörű hölgynek
Crane Facts & Worksheets: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 2021. február 5

A link így fog megjelenni Crane Facts & Worksheets: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 2021. február 5

Bármilyen tantervvel használható

Ezeket a munkalapokat kifejezetten bármely nemzetközi tantervvel való használatra tervezték. Használhatja ezeket a munkalapokat úgy, ahogy vannak, vagy szerkesztheti őket a Google Diák segítségével, hogy jobban megfeleljenek a tanulói képességszinteknek és a tantervi szabványoknak.